Polyester vijver in de winter

By in
1584
Polyester vijver in de winter

De winter is volop bezig. De dagen en de nachten worden korter. ‘s Ochtends vind je een vrieslaagje op je wagen. Of is het water bij de kippen bevroren. Of zelfs het water in je vijver. Maar hoe onderhoud je een polyester vijver in de winter? Kunnen de waterplanten tegen de vrieskou? Hoe vaak moet je je vissen eten geven? Een heleboel vragen waar wij je graag mee helpen.

De winter is volop bezig. De temperaturen dalen en de nachten en dagen zijn kouder. Je kan ‘s ochtends zelfs een vrieslaagje vinden op je auto of het water van je dieren. Ook het water van je polyester vijver kan in de winter bevriezen. Maar is dat wel ideaal voor het waterleven? Kunnen mijn waterplanten tegen de vrieskou? Geef ik mijn vissen elke dag eten in de winter? Je zit met een heleboel vragen. Wij willen hier graag een antwoord opgeven zodat we jouw vijver door de barre wintermaanden kunnen loodsen.

Tijdens de wintermaanden (december tot februari) is het eigenlijk aangeraden om je vijver gerust te laten. De planten die in je polyester vijver zitten, groeien niet. De stofwisseling bij jouw vissen is op het laagste niveau. Dus je polyester vijver in de winter onderhouden zoals je in de andere seizoenen doet, is niet nodig. Maar wat kan je nu wel doen? Eerst en vooral kan je kijken naar het net op je vijver. Span je in de andere seizoenen een net zodat reigers jouw vissen niet kunnen opeten? Dan kan je dat tijdens de wintermaanden gerust laten liggen. Tijdens de koude maanden zijn reigers heel vaak in de buurt van vijvers te vinden. Dus dan is een net de ideale oplossing.

Tijdens het winterklaar maken van jouw polyester vijver hebben we al besproken wat je kan doen met de filter, vijverpomp en zuurstofpomp. Het is eigenlijk het best om deze tijdens de wintermaanden uit te laten. Onderaan de vijver vormt de waterlaag een stabiele temperatuur. Ideaal voor jouw vissen en waterplanten. Als je de filter of pomp zou aanzetten, gaan deze de stabiele temperatuur verstoren. Ook als er zich een ijslaag bevindt op jouw polyester vijver kan dat geen kwaad voor jouw vissen en waterplanten. Voor een paar dagen kan het zelfs geen kwaad als die laag is dichtgevroren. Duurt het wat langer? Dan is het wel belangrijk om een paar gaten in het wateroppervlak te maken. Dit kan je heel gemakkelijk doen door gewoon een pan met kokend water op de bevroren vijver te plaatsen. Heel langzaam gaat het ijs smelten en openingen creëren in de ijslaag van je polyester vijver. Je kan er ook voor kiezen om een luchtpomp met beluchtingssteentjes in de vijver te plaatsen. Deze pomp gaat ervoor zorgen dat het vijverwater in beweging blijft en niet kan bevriezen. Het is wel belangrijk dat je deze pomp niet tot de onderste waterlaag plaatst. Als je dat wel doen, ga je de warme onderlagen mengen met de koude bovenlagen. Dit is dan niet ideaal voor het waterleven. Maar begint het ook te sneeuwen en valt die op de ijslaag van je vijver? Dan raden we wel aan om de sneeuw weg te vegen. Het is namelijk beter voor je polyester vijver dat het zonlicht kan doordringen.

Maar wat met je vissen en je waterplanten die tijdens de winter in je polyester vijver zitten? Tijdens de wintermaanden is de stofwisseling bij jouw vissen heel laag. Het is dan ook niet nodig om hen actief te voeden zoals je in het voorjaar doet. Als je ze actief voedt, verstoor je hun rust en zorg je ervoor dat je ook meer algen kweekt. Jouw vijver heeft dan namelijk een overvloed aan eiwitten. Zitten er steuren in jouw vijver? Dan moet je hen wel wintervoer geven. Steurvoer is zodanig zwaar dat het naar de bodem zakt, daar doen steuren zich te goed aan al het eten. Zij bewegen tijdens de winter ook meer dan andere vissen en verbruiken zo meer energie. Daarom is hen eten geven wel belangrijk. Ook in de winter is het belangrijk dat er groene planten aanwezig zijn in je polyester vijver. Een aantal planten kunnen de barre wintermaanden doorstaan, denk maar aan penningkruid, klein sterrenkroos en bronmos. De waterplanten zorgen niet enkel voor beschutting, maar ze produceren ook zuurstof in het water. Zeker in de wintermaanden is dit belangrijk omdat de zuurstofopname in de winter lager is dan tijdens de rest van het jaar.

Zoals je kan zien is het onderhoud van jouw polyester vijver in de winter heel miniem. Zorg er gewoon voor dat er genoeg zonlicht kan doordringen en dat de vijver niet dagenlang dicht ligt door ijs. Dus als je rekening houdt met deze punten en gedurende het voorjaar en najaar je polyester vijver goed onderhoudt, dan geraakt jouw vijver zo de winter door. Heb je toch nog vragen? Of wil je graag bijkomend advies? Aarzel dan zeker niet om ons te contacteren. Wij helpen je graag verder en helpen jouw polyester vijver graag de winter door.

54321
(0 votes. Average 0 of 5)