De winter staat voor de deur. De dagen worden korter en het weer wordt kouder. Je hebt allicht je tuin al winterklaar gemaakt, maar ook je polyester vijver moet winterklaar zijn. Hoe maak je je polyester vijver winterklaar? Wat moet er allemaal gebeuren? Wij helpen je hierbij.
De temperaturen dalen en het begint zelfs vriezen. Dat betekent dat de winter voor de deur staat. Misschien ben je al in actie geschoten en heb je je tuin al winterklaar gemaakt. Misschien moet je nog beginnen aan de voorbereidingen? Maar één ding staat vast: ook je polyester vijver moet je winterklaar maken.
Door de koude temperaturen zijn de vissen minder actief. Als je dan pas beslist om je vijver winterklaar te maken, stoor je de vissen in hun natuurlijke habitat. Dit kan er voor zorgen dat de vissen de winterperiode niet overleven. Dus je begint er best aan om in oktober – november je polyester vijver winterklaar te maken. Maar hoe doe je dat nu? Waar moet je beginnen? Wij leggen in een aantal stappen uit hoe je het best je vijver winterklaar maakt.
De polyester vijver klaarmaken voor de winter: het stappenplan
Het is belangrijk dat je vijver de winter doorkomt. Zowel voor de vissen als voor de waterplanten is dit belangrijk. Dus moet je een aantal stappen doornemen om je polyester vijver winterklaar te maken.
Stap 1: Test het water
Eerst en vooral is het belangrijk om het vijverwater te testen. Door onder andere de ontlasting van vissen, de minerale stoffen die planten opnemen… verandert het water voortdurend. Ook een boosdoener hiervoor is de zure regen. Je moet dus regelmatig je vijverwater testen. Op die manier ga je voorkomen dat het water verzuurt. De waarden van je vijverwater moet je dus goed in het oog houden. Pas ze ook aan als ze niet het goede resultaat hebben.
Stap 2: Verwijder het bladafval
In de herfst vallen de bladeren in je vijver. Het is belangrijk dat je met behulp van een schepnet of vijverstofzuiger zo veel mogelijk van die bladeren uit je vijver haalt. Waarom is dit zo belangrijk? Als de bladeren vallen, zakken ze naar de bodem. Als ze daar blijven liggen, dan gaan ze beginnen rotten. Maar ook dode bladeren van waterplanten kunnen beginnen rotten. Dit rottingsproces van bladeren heeft nadelen voor de waterkwaliteit. Het zorgt er namelijk voor dat je water gaat verzuren. Maar naast het verzuren van water komen er ook algen tevoorschijn. Die zijn namelijk dol op het bladafval dat op de bodem ligt. En zeg nu zelf, algen is toch het laatste wat we in onze polyester vijver willen hebben?
Naast het verwijderen van het bladafval is het ook het ideale moment om de te grote vijverplanten te snoeien. Snoei ze niet te veel zodat de vissen nog genoeg beschutting hebben. Het meest ideale is om tweederde van de plant te laten staan. Ook kan je de vijverplanten gaan splitsen. Dit kan zorgen voor nieuwe vijverplanten en een bloei in het voorjaar. De meeste vijverplanten kunnen goed tegen de winterkou, behalve waterlelies. Zij zullen allicht de vorst niet doorstaan. Je kan ze dus het best uit de vijver halen en op een vorstvrije plek bewaren. Wat je ook nog kan doen tegen de vallende bladeren is een net spannen boven je polyester vijver. Dit kan ervoor zorgen dat de bladeren daarop vallen zodat ze makkelijk op te ruimen zijn. Maar dit kan er ook voor zorgen dat reigers je vissen met rust laten.
Stap 3: Zorg voor de vissen
Dit is vrij algemeen. Eerst en vooral moet je ervoor zorgen dat er voldoende water in je polyester vijver zodat de vissen kunnen overleven. Als er te weinig water in de vijver zit, kan dat er voor zorgen dat in een vriesperiode je vissen dood vriezen. Daarnaast speelt ook het voedsel een grote rol. Vissen gaan in een soort van winterslaap. Dit zorgt ervoor dat ze weinig energie verbruiken en hierdoor ook niet zoveel voedsel moeten opnemen. Je kan wel overschakelen op speciaal wintervoer, maar ook hier is het een must om niet te veel eten te geven. Wanneer je te veel eten strooit, eten de vissen het niet op. Het eten blijft dus liggen en het gevolg hiervoor is dat het uiteindelijk overgaat naar algenvorming. Een belangrijke tip dat we je kunnen geven, is dat je de temperatuur van het water regelmatig moet controleren. Zie je dat het onder de zes graden is, stop dan even met je vissen eten te geven.
Stap 4: Wat met de pomp en filter van je polyester vijver?
Als je een pomp of filter geïnstalleerd hebt in je polyester vijver, moet je die ook winterklaar maken. Hoe doe je dat nu? Een vijverfilter zet je beter niet uit tijdens de wintermaanden. Laat ze gewoon hun werk doen en dan pluk je daar in het voorjaar de vruchten van. Wat je wel moet doen, is ervoor zorgen dat je filter niet kan bevriezen. Plaats die bijvoorbeeld op een diepe plek in de vijver en voorkom bevriezing. Heb je echter een vijverpomp? Dan gelden er voor jou andere regels. Bij een vijverpomp is het namelijk wel aangeraden om die te verwijderen tijdens de koude wintermaanden. Die periode kan je gerust je pomp een extra schoonmaakbeurt geven. Haal je ze er uit om de winter door te komen? Dan plaats je ze best in een bak met water om te overwinteren. Hierdoor kunnen de rubbers van de pomp niet uitdrogen.
Stap 5: Wat bij ijs en sneeuw?
Een heel belangrijke stap gedurende de hele winter is je vijver ijsvrij houden. Een beetje ijs kan absoluut geen kwaad, maar het is nefast voor de biotoop van je polyester vijver als die een hele week dichtgevroren is. Het best maak je dus een gat in het ijs door een pan met kokend water op je vijver te zetten. Op die manier smelt je een gat in het ijs. Begin zeker niet om het ijs kapot te hakken. Hierdoor wordt de rust van je vissen verstoord.
Ook sneeuw kan je best van je vijver verwijderen. Wanneer er een dikke laag sneeuw op je vijver ligt, dringt er geen zonlicht meer door. Dat is op zijn beurt nefast voor de biotoop van je vijver. Schrap dus heel rustig het sneeuw weg en zorg ervoor dat je vissen en waterplanten opnieuw kunnen genieten van natuurlijk zonlicht.
Dus wacht niet langer en begin vandaag nog met je polyester vijver winterklaar te maken. Dat is de beste manier om ervoor te zorgen dat je vijver de koude winterperiode doorstaat. Aarzel zeker niet om ons te contacteren voor vragen of advies.