Zwemvijver of zwembad: De verschillen afgewogen

By in ,
4704
Zwemvijver of zwembad: De verschillen afgewogen

Je houdt van het idee om te kunnen zwemmen in je eigen tuin. Maar, je twijfelt nog tussen een klassiek zwembad of een zwemvijver? Geen zorgen. Wij, als ervaringsdeskundigen in de aanleg van polyester zwembaden en polyester zwemvijvers, gidsen je doorheen de voornaamste verschillen en voordelen die beide opties te bieden hebben.

Het uitzicht

Het eerste doorslaggevende punt in het maken van een keuze kan heel simpel zijn: Hoe wil je dat het eruit ziet? Klassieke zwembaden hebben een typische, moderne en strakke look, terwijl zwemvijvers een meer natuurlijke look hebben.

Wil dit zeggen dat elke zwemvijver of zwembad daarom een typische standaard vormgeving heeft? Helemaal niet! Wij, bij Polyesterwerken De Schepper, kunnen bijvoorbeeld een polyester vijver in elke vorm produceren die je maar wil. Dit kan rond, rechthoekig, vierkant of zelfs zeshoekig. Wij maken voor elke soort zwemvijver de perfecte polyester er rond.

Verder valt een zwembad natuurlijk onmiddellijk op in een tuin, en wordt dan ook aanzien als een echte eye-catcher. Terwijl een zwemvijver zich volledig integreert in de tuin, en meer aanvoelt als ‘part of the landscape’.

En denk tenslotte ook aan het uitzicht dat je wenst te hebben gedurende de maanden waarin het niet mogelijk is om te zwemmen. Tenzij je een ijsbeer bent (iemand die in de winter in open buitenwater zwemt) is zwemmen in België vooral voorbehouden tijdens de zomerse maanden. Een zwemvijver biedt winter en zomer een prachtig uitzicht, terwijl een zwembad in de winter meestal is afgedekt.

Het ecologische aspect

Respect voor de natuur en milieuvriendelijk denken zijn in. En daardoor ook de zwemvijver. Polyester zwemvijvers zijn milieuvriendelijke oplossingen voor iedereen die wil zwemmen midden in het groen en zonder allerlei desinfecterende producten. Het water in een een zwemvijver zuivert zichzelf door de plantenfilter, maar is net zoals bij een zwembad kraakhelder.

Nergens in het zuiveringsproces komen chemicaliën aan bod, en nergens wordt gebruik gemaakt van desinfecterende producten zoals bijvoorbeeld chloor. Een zwembad daarentegen is een kunstmatig milieu, waarbij alles wordt gedaan om het water clean en zuiver te houden, maar heeft op zich nog weinig te maken met natuurlijk water.

Voor sommige is het echter aangenamer zwemmen in een zwembad waar helemaal geen insecten, beestjes of andere natuurlijke elementen een rol spelen. Voor anderen is het dan weer fijner om in een natuurlijke zwemvijver te plonzen zonder last te hebben van prikkende ogen door allerlei zuiveringsproducten.

Het onderhoud

De tijd die je hoeft te steken in onderhoud verschilt ook heel erg voor een zwemvijver en een zwembad.

Het kan bijvoorbeeld een tijdje duren voor een zwemvijver zijn natuurlijke balans heeft gevonden, wat dan een troebele, groene kleur met zich meebrengt gedurende de eerste maanden. Dit komt door de vorming van algen. Daarom is het ook noodzakelijk om zwemvijvers grondig te kuisen. Verwijder alle natuurlijke afval op het wateroppervlak en zorg er ook voor dat de bodem netjes blijft. Badstofzuigers zijn daarvoor een handig hulpmiddel. Deze stofzuigers houden de bodem van je vijver continu proper. Bovendien zijn ze perfect geschikt om polyester zwemvijvers te onderhouden, aangezien deze geen naden vertonen en in één stuk vervaardigd zijn.

Zwembaden hebben iets meer onderhoud nodig. Zo moet je de filter wekelijks schoon maken, de PH-waarden regelmatig controleren en eventueel chemische producten bijgevoegen.

Temperatuur

Zowel een zwembad, als een zwemvijver kunnen perfect verwarmd worden. Dit kan op meerdere manieren gedaan worden. Zo is er de mogelijkheid om de zon zijn werk te laten doen, externe verwarming aan te schaffen of door middel van warmtepompen te installeren.

De gemiddelde temperatuur in een zwemvijver is trouwens, door de aanwezigheid van planten, over het algemeen ietsje warmer dan in een zwembad.

Een extra tip om extra warmte te behouden:

Leg het zwembad of de zwemvijver aan op een plek waar de zon veel schijnt, en zo weinig mogelijk schaduw is. De afwezigheid van bomen bijvoorbeeld zorgt ervoor dat er ook minder bladeren in het water zullen terechtkomen.
Dit zorgt er ook voor dat het water in de zomer op een natuurlijke manier op temperatuur kan komen. Zeker als je kiest voor een polyester zwemvijver of polyester zwembad. Het polyester warmt namelijk sneller op dan andere kunststoffen. Zo moet je ook geen extra kosten uitgeven aan elektriciteit.

Een polyester zwemvijver of een polyester zwembad? Wat verkies jij?

Beide opties hebben voor- en nadelen. Maar beiden zijn zeker en vast een mooie aanvulling voor elke tuin. Ben je toch nog niet helemaal overtuigd of krijg je graag wat meer info?

Contacteer ons dan alvast en we overlopen samen even alle opties.

 

54321
(1 vote. Average 4 of 5)