Waar plaats je best een polyester vijver?

By in
3916
Waar plaats je best een polyester vijver?

Je hebt waarschijnlijk al een eerste idee waar je jouw vijver zou willen plaatsen, en waar hij het beste tot zijn recht zou komen. Want je wil natuurlijk dat je tuin, in de eerste plaats, mooi oogt. Toch zijn er heel wat verschillende factoren waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van de perfecte locatie voor jouw polyester vijver. 

Wij lijsten ze hieronder even op en geven je enkele tips om de ideale plaats voor een vijver te vinden.

 

Het uitzicht

De belangrijkste factor in de overweging is waarschijnlijk het visuele aspect. Je wil vooral dat je tuin er goed uitziet. Een polyester vijver op de juiste plaats is altijd een sierlijke toevoeging en brengt bovendien ook meer leven in de tuin.

Vraag jezelf af waar de vijver het beste tot zijn recht zou komen, en waar je er het meeste kan van genieten. Denk hierbij aan het uitzicht vanuit de tuin zelf, vanop het terras, maar ook van binnen in het huis. Wanneer je de vijver van binnen in de woonkamer of keuken kan zien liggen, weet je dat je een geweldige locatie hebt gekozen.

Verder is het ook altijd interessant om na te gaan wat er weerspiegelt zal worden op het wateroppervlak van de vijver. Je kan hiervoor bijvoorbeeld een spiegel leggen op sommige plaatsen in de tuin, en zo nagaan op welke locatie de reflectie het interessantst is.

 

Hoeveelheid zonlicht

Kies voor een locatie waar voldoende zonlicht is. Een polyester vijver zou ongeveer een halve dag in de zon moeten liggen. Zonlicht stimuleert namelijk het ecosysteem van de vijver. Het water wordt er niet alleen door verwarmd, maar ook het leven in en rond de vijver profiteert ervan.

Vissen zijn bijvoorbeeld actiever en nemen meer vitaminen en mineralen op. Hierdoor zullen ze ook mooiere en heldere kleuren krijgen. Het is dus niet alleen gezonder voor de vissen, maar het levert ook een prachtig uitzicht op! Ook de planten op en rond de vijver hebben nood aan zonlicht. Zij zorgen voor extra zuurstof in het water, wat op zijn beurt weer goed is om de ecologische balans van de vijver te behouden.

Voldoende zonlicht is dus zeker belangrijk bij het kiezen van een goede locatie voor de vijver, maar zorg er ook voor dat er niet té veel zon is. Je wil ook niet dat de vijver oververhit, waardoor er extra veel algenvorming is die het ecosysteem verstoren.

De perfecte locatie is er één waar in de voormiddag de zon aanwezig is, en in de namiddag schaduw. Zo is er een perfecte balans en zal de vijver ook niet oververhitten, of te veel afkoelen.

Vissen in polyester vijver

 

 

Bomen in de buurt

Bomen in de buurt van de vijver kunnen zeker een voordeel zijn. Denk maar aan de extra schaduw die ze kunnen aanleveren indien de vijver net iets teveel zonlicht geniet. Maar ze brengen daarentegen ook enkele problemen met zich mee.

Bomen brengen namelijk heel wat ‘afval’ met zich mee. Bladeren en takjes die terecht komen in het water kunnen van het onderhoud een ware nachtmerrie maken. Deze zullen gaan ontbinden en het natuurlijk evenwicht verstoren. Sommige bladeren zijn ook ‘giftig’ voor een vijver, bijvoorbeeld de bladeren van een wilg of rododendron. Wanneer deze in het water terecht komen kunnen ze de kwaliteit van het water sterk aantasten en dus ook al het leven er in en er rond.

Een vijvernet kan echter al heel wat problemen voorkomen. Dit houdt overtollige bladeren tegen en je kan ze ook makkelijk verwijderen. Kies je ervoor om zonder vijvernet te werken, zorg er dan zeker voor dat je de bladeren tijdig van het wateroppervlak verwijdert, zodat ze zeker de kans niet krijgen om te gaan ontbinden. Ook een skimmer die het wateroppervlak netjes houdt, kan een zeer handig hulpmiddel zijn.

Een ander probleem dat nabije bomen met zich mee kunnen brengen zijn mogelijke grondverzakkingen. De diepliggende wortels kunnen tot ver onder de polyester vijver doorgroeien en zo verzakkingen veroorzaken, of de vijver omhoogduwen.

bladeren in polyester vijver

 

 

Tuinafsluitingen

Een tuinafsluiting of een haag kunnen wel degelijk van nut zijn voor een vijver. Ze zorgen voor bescherming tegen wind waardoor de iets hogere planten niet zullen omwaaien en de temperatuur van het water makkelijker behouden blijft. Zonder wind win je toch al snel enkele graadjes en deze zijn van belang voor de koudbloedige vijverdieren zoals kikkers en salamanders, maar ook voor planten die nood hebben aan een warme(re) omgeving.

Verder zorgt een afsluiting of haag ook voor een extra visuele toevoeging. Het kan van de vijver een ware oase in eigen tuin maken.

 

Toegang tot de polyester vijver

Tenslotte is het ook belangrijk om na te gaan of de locatie wel voldoende toegankelijk is. Hou in gedachten dat er graafwerken zullen moeten gebeuren waarbij er eventueel machines nodig zijn. Zeker als het gaat om de iets grotere vijvers.

Verder is het ook altijd interessant om te checken of het makkelijk is om water en elektriciteit te verkrijgen op de verkozen plaats. Water is natuurlijk nodig om de vijver te vullen, maar ook om in de zomer om nu en dan wat bij te vullen. Elektriciteit is dan weer nodig om de pompen te doen draaien en eventueel wat sfeerverlichting toe te voegen.

 

Alles op een rijtje

  • Kies een plaats waar de vijver het beste tot zijn recht zou komen, en waar je het meest kan genieten van het uitzicht.
  • Hou rekening bij het kiezen van de locatie met het aantal uren zon en schaduw.
  • Zorg er ook voor dat nabij gelegen bomen voor geen bijkomende problemen kunnen zorgen.
  • Ga na of er een afsluiting of haag aanwezig is, die bescherming kan bieden tegen de wind. Of hou er in alle geval rekening mee dat dit in de toekomst nog geplaatst kan worden.
  • Zorg dat de vijver voldoende toegankelijk is. (graafwerken, watertoevoer, elektriciteit,…)
54321
(0 votes. Average 0 of 5)