Tips voor uw polyester vijver in de zomer

By in ,
4240
Tips voor uw polyester vijver in de zomer

In de zomermaanden kan je het meeste genieten van je polyester vijver. Door het mooie weer, vertoef je vaker in de tuin en kan je er volop van genieten. Het is dan ook van belang dat de vijver in de zomer volledig tot zijn recht komt.

In de zomer heeft een vijver weinig onderhoud nodig. Het is echter wel belangrijk dat je alles in de gaten houdt en de vijver niet verwaarloost. Daarom lijsten wij hieronder enkele zaken op waar je zeker moet op letten in de warmere periode van het jaar.

 

Onderhoud van een polyester vijver in de zomer

Zoals gezegd, is er relatief weinig onderhoud nodig aan de vijver in de zomer. In juni is er echter het probleem dat de planten enorm hard gaan groeien. Dan bestaat de kans dat de vijver volledig dicht dreigt te groeien. Mocht het zo zijn, dan is het verstandig om de overtollige vijverplanten weg te snoeien of volledig te verwijderen. Het is belangrijk dat er voldoende open water blijft op de vijver.

Ook de lelies zijn volop in bloei in de zomermaanden. Snoei deze ook regelmatig, en knip de uitgebloeide waterlelies ook tijdig weg. Dit komt de bloei van de overige planten ten goede.

Verder kunnen ook de algen een probleem vormen in de zomer. Hierdoor kan de vijver groen worden, wat helemaal geen aantrekkelijk uitzicht is. Probeer de kans op algenvorming zo klein mogelijk te houden. Dit kan je doen door bijvoorbeeld de vissen niet té veel eten te geven, voor voldoende zuurstof te zorgen in de vijver, de plantenresten tijdig te verwijderen en zorgen voor voldoende schaduw.

polyester vijver lelies

Let op de gezondheid van de planten rondom de vijver

In de zomermaanden worden verschillende vijvers belaagd door het zogenaamde leliehaantje. Dit is een keversoort die voorkomen als larve en als kever, en die zich nestelen op diverse soorten lelies. De larven tasten de bladeren van de lelies aan, waardoor ze bruin worden en uiteindelijk afsterven. Het is dus belangrijk om de lelies zo gezond mogelijk te houden, zodat er geen van deze afgestorven bladeren het natuurlijk evenwicht in de vijver kunnen verstoren. Regelmatig knippen en snoeien is hier dus de boodschap. Hoe eerder dit gebeurt, hoe minder last je zal hebben van deze kever.

Gebeurt het toch dat er afgestorven bladeren in de vijver terecht komen, schep je deze er zo snel mogelijk uit. Hiervoor kan je ook een skimmer installeren. Een skimmer houdt het wateroppervlak van je polyester vijver schoon. Het helpt dus niet alleen tegen afgestorven bladeren, maar ook tegen allerlei andere vuildeeltjes. Denk hierbij aan stuifmeel, dode insecten, ingewaaide takjes en bladeren, voerresten,…

Zorg voor voldoende zuurstof in de vijver

Doordat de verschillende vijverplanten in de zomer zo hard groeien, kan er een zuurstoftekort ontstaan in het water. Dit gebeurt dan vooral in de vroege ochtend, omdat de planten ‘s nachts geen zuurstof produceren maar enkel opnemen.

Daarbovenop kan de temperatuur van het vijverwater in de zomer ook snel oplopen, tot wel 20°C. En hoe warmer het water is, hoe minder zuurstof er in te vinden is.

Deze 2 problemen zijn echter eenvoudig op te lossen door middel van een vijverpomp of luchtpomp. De pomp houdt het water in beweging, en kan zo een zuurstoftekort voorkomen. Het is echter wel nodig om de pomp regelmatig schoon te maken en de algenvorming tijdig te verwijderen, zodat de pomp netjes zijn werk kan blijven doen.

Test en controleer het vijverwater tijdig

Controleer het vijverwater op tijd en stond, en gebruik hiervoor eventueel een test-setje om alle waarden te meten. Zo kan je te weten komen of de hardheid, de zuurtegraad en het zuurstof niveau op peil staat.

Ga ook zeker en vast na of het waterpeil van je vijver nog nog in orde is. Bij warm weer verdampt er veel water, waardoor de vissen ook minder zwemruimte krijgen. Controleer dit dus, en vul de vijver bij indien nodig.

Draag zorg voor het leven in de vijver

Een mooie polyester vijver, bevat mooie vissen. Door de hogere watertemperaturen zijn de vissen echter actiever, en hebben ze dus ook meer voedsel nodig. Je mag ze dan ook rijkelijk voeren, maar let op met overdrijven. Voerresten vormen namelijk een voedingsbron voor algen.

De vissen groeien door het warme weer extra hard. En kunnen de voeding dan ook goed gebruiken. Verder zorgt deze extra voeding ervoor dat het kleurpatroon, en de conditie voor de wintermaanden worden opgebouwd. Zorg er dus voor dat ze zich in een schone vijver met genoeg zwemruimte bevinden.

Alle tips kort op een rij voor een mooie polyester vijver in de zomermaanden:

  • Voorkom dat de polyester vijver dichtgroeit door tijdig overtollige planten te snoeien of te verwijderen.
  • Zorg voor voldoende zuurstof in de vijver door middel van een pomp, of ververs desnoods 10% van het water.
  • Let op de gezondheid van de planten op en rond de vijver, en zorg dat er geen plantenafval op het wateroppervlak blijft liggen.
  • Controleer het waterpeil voldoende, en vul bij indien nodig.
  • Meet tijdig de waterwaarden.
  • Voer je vissen voldoende en regelmatig, dit zorgt voor een goede groei en kleurvorming.

 

 

 

 

 

54321
(0 votes. Average 0 of 5)