Polyester vijver herstellen

By in ,
6192
Polyester vijver herstellen

Heb je een oude vijver of zwemvijver dan kan het zijn dat deze een barst of scheur vertoont. Een polyester vijver herstellen is gelukkig een klus die wij optimaal voor jou kunnen verzorgen.

Polyester vijvers zijn een sierlijke en natuurlijke toevoeging aan je omgeving. Je kan kiezen voor een polyester vijver of je kan ook opteren voor een polyester zwemvijver. Beide brengen meer leven in je tuin.

Polyester is een materiaal dat gemakkelijk is in onderhoud. Heb je echter een lek of een ander probleem? Dan kunnen wij jouw polyester vijver herstellen zodat hij er terug als nieuw uitziet. Dat kan je toepassen als je:

  • een bestaand polyester product moet verstevigen
  • scheuren moet repareren
  • diepe of grote krassen moet herstellen in je polyester vijver

 

herstellen polyester zwemvijver

De meeste polyester producten bestaan uit een gelcoat. Dat is de laag die zichtbaar is en de kleur afgeeft. Achter die gelcoat zit er een dikkere laag en dat is de laminaat. Die geeft het product zijn sterkte. Het laminaat bestaat uit een glasvezel dat wit of transparant gekleurd is en een hars, dat lichtbruin gekleurd is.

Bij een reparatie halen wij eerst alle beschadigde vezels weg. Daarna wordt het laminaat volledig terug opgebouwd door met polyesterhars en glasvezelmat te lamineren. Vervolgens wordt de reparatie afgewerkt.

Je kan te maken krijgen met verschillende soorten schades:

  • Gelcoat schades
  • Kraken in het laminaat
  • Scheuren in het laminaat die kan je repareren door de beschadigingen schuin weg te slijpen en te vullen met polyesterhars en glasmat. 
  • Gaten in ontbrekende delen

Polyester vijver herstellen: de voorbereiding

Er kan alleen op polyester gewerkt worden wanneer dit schoon en onbeschadigd is. Als we een polyester vijver herstellen gaan we dus eerst alle gebroken en beschadigde polyester verwijderen.  Bij grote beschadigingen kan je dit doen door te zagen, bij kleine beschadigingen wordt dit gedaan door te slijpen. Hiervoor moet je de loszittende of losgeraakte delen eerst fixeren. Dat kan door eventueel vast te schroeven aan een houten balkje of een andere tijdelijke ondersteuning. De schroeven mogen niet in het deel zitten waar de reparatie moet worden uitgevoerd. Je kan de schroeven en de tijdelijke ondersteuning vastkleven, zodat je ze na de reparatie eenvoudig kunt verwijderen.

Nadat dit gebeurd is, worden de randen schuin geslepen. Waar er een nieuwe glasmat wordt aangebracht, kan de gelcoat ook weg geslepen worden. Op die manier is het oppervlakte groter en hecht de reparatie er makkelijker aan.

Daarna moet er gelamineerd worden. Dit kan enkel als er ergens tegenaan gewerkt wordt. Daarom voorzien we de grotere ontbrekende stukken van een vulplaat. Soms volstaat ook een stuk hout, karton of een gevouwen of gepropte krant. Voor grotere delen wordt gebruik gemaakt van piepschuim die je in de vorm raspt.

De glasmat wordt vervolgens in stukken geknipt. Vaak worden er meerdere lagen aangebracht, waarbij elke laag glasmat iets kleiner is dan de vorige laag. Op die manier wordt de beschadiging opgevuld.

Vervolgens gaan we de polyester vijver herstellen door nieuwe polyester aan te brengen op de breukvlakken. Daar wordt vervolgens een stuk glasvezelmat in geplaatst. Er wordt polyester aangebracht tot zolang de glasmat verzadigd is. De lucht wordt uit de glasvezel getamponeerd. Vervolgens wordt een tweede laag aangebracht. Ook hier wordt er polyester aangebracht tot de mat verzadigd is. Nadat dit gebeurd is, wordt aan de achterzijde de tijdelijke versterkingen verwijderd. Ook daar wordt dezelfde werkwijze gehanteerd met polyesterhars. Nadat dit gedaan is, moet de reparatie nog worden afgewerkt met een topcoat. Wanneer je die aanbrengt en laat uitharden, wordt die klevend. Die kleverige laag kan daarna verwijderd worden met aceton en de laag wordt egaal geschuurd met een waterproof schuurpapier.

Daarna is de reparatie gebeurd. Een andere manier om de herstelling uit te voeren, is ze te lakken.

polyester vijver herstellen

 

Andere tips waar wij extra aandacht aan besteden:

  • Een glasmat kan geknipt of gescheurd worden. Scheuren geeft onzichtbare naden.
  • Er mag niet te veel verharder gebruikt worden. Hoe meer hars, hoe minder de verwerkingstijd in verband met temperatuurontwikkeling bij de chemische reactie.
  • Elke laag moet al tamponerend ontlucht worden.
  • Als de hars nog niet hard is, hoeft er nog niet geschuurd te worden voor er een nieuwe laag wordt aangebracht.
  • Kleine beschadiging kunnen gerepareerd worden door een reparatiepasta. Die bestaat uit geknipte glasvezels gemengd met aangemaakte polyesterhars.

Wanneer wij jouw polyester vijver herstellen trekken we voldoende tijd uit voor een grondige voorbereiding en gebruiken we de juiste materialen en producten. Alleen op die manier wordt je polyester vijver of zwemvijver terug als nieuw en kan je er terug jarenlang van genieten.

54321
(0 votes. Average 0 of 5)