Mijn polyester vijver: onderhoud en leven

By in ,
4071
Mijn polyester vijver: onderhoud en leven

Een vakantiegevoel creëren kan perfect met een polyester (zwem)vijver op maat. Bij polyester De Schepper bezorgen we jullie dat vakantiegevoel. Maar hoe onderhoud ik een polyester (zwem)vijver? Wat moet ik hier allemaal voor doen? Welk leven is er in een zwemvijver? Wij leggen het je graag uit.

Een polyester zwemvijver is ideaal voor een warme, zwoele zomer. Een plons in het frisse water geeft je meteen een vakantiegevoel. Maar een polyester zwemvijver moet ook onderhouden worden. Hoe doe je dit precies? Wat heb je hier voor nodig? Wij helpen je graag verder.

Een polyester zwemvijver heeft meer onderhoud nodig dan een polyester zwembad. Dat is ook logisch, want met vissen en planten wil je een natuurlijke habitat creëren. Die vergen ook wat onderhoud en verzorging.

Onderhoud van een polyester zwemvijver

In de zomer is er weinig onderhoud nodig aan een polyester zwemvijver. Als je planten hebt in je zwemvijver moet je die wel onderhouden, want die gaan snel groeien. Hierdoor bestaat de kans dat je vijver dicht groeit. Je kan dat heel makkelijk oplossen. In juni snoei je de overtollige vijverplanten of je haalt ze gewoon volledig weg. Het belangrijkste is dat er voldoende open water blijft in je vijver. Wij vertellen je verder in het blogbericht welke planten nu ideaal zijn.

Ook algen kunnen voor problemen zorgen. Die kunnen je vijver volledig groen laten worden. Hoe kan je ervoor zorgen dat je de kans op algenvorming zo klein mogelijk houdt? Hier zijn een aantal mogelijkheden voor:

  • Allereerst is er een vrij snelle oplossing hiervoor. Dat is om je vissen niet te overvoeden. Geef ze dus niet te veel eten, één keer per dag is meer dan genoeg, maar overdrijf zeker niet.
  • Bovendien kan je er ook voor zorgen dat er voldoende zuurstof is in je vijver. Dit kan je doen door een aantal zaken ter harte te nemen.
    • Ten eerste kan je de overtollige planten verwijderen. Haal de afgestorven planten weg, snoei bij waar nodig en je geeft je vijver al een pak meer zuurstof.
    • Installeer een vijverpomp of luchtpomp. In de zomer kan het warm worden. Hierdoor gaat het water van je zwemvijver ook warmer worden en dan is er minder zuurstof in je vijver te vinden. Met zo’n pomp kan je dit oplossen. Het houdt het water in beweging en voorkomt dat je vijver een zuurstoftekort heeft. Je moet wel nog altijd je pomp regelmatig schoonmaken en algenvorming tegen gaan. Ook de waterkwaliteit moet je regelmatig nakijken. Hiervoor moet je voornamelijk letten op de mineralen, want zij zijn de voedingsstoffen voor je zuurstofplant.
    • Het is ook belangrijk om op voorhand na te denken over de locatie van je vijver. Zo is het belangrijk dat je voldoende schaduw creëert. Maar je vijver onder bomen laten plaatsen, is ook geen goed idee.

Welke planten kan ik dan het best in mijn zwemvijver houden? Zijn er ook planten die ideaal zijn voor het zuurstofgehalte in het water te reguleren? Wij leggen je graag uit welke planten nu ideaal zijn.

Zuurstofplanten in je vijver

Zuurstofplanten zijn ideaal voor je vijver. Ze zorgen voor een bacteriële afbraak van organisch afval, zoals uitwerpselen van vissen, overtollig voer en plantenresten. Ze zorgen er ook voor dat de algengroei wat wordt tegen gewerkt. Het nadeel is wel dat deze planten enorm snel groeien en zo je vijver kan dicht groeien. Wat zijn nu de ideale vijverplanten?

  • De Kaapse waterlelie drijft op het water en bloeit in de zomer. Ze hebben een sterke vanillegeur.
  • Slangewortel is een kruipende plant. Ze kan dienen om de vijverrand te camoufleren. De bloemen lijken een beetje op aronskelken. Deze plant bloeit in de late lente en vroeg in de zomer.
  • Beekpunge is een overplant. Met zijn overhangende stengels kan je de vijverrand verbergen. Ze hebben donkerblauwe bloemen met een wit hart en bloeien een groot deel van de zomer.
  • Grof Hoornblad is een belangrijk leverancier voor zuurstof. Deze plant leeft onder water en is een ideale broedplaats of schuilplaats voor je vissen. Deze plant doet het ook goed in vijvers waar er veel schaduw is.
  • Waterviolier heeft bloemen in gebroken wit of lila die over het water uitsteken. Zijn bladeren en stengels bevinden zich onder het water. Aan het einde van het seizoen vind je de stengels los en drijft de plant. Op die manier gaat de vijverplant zijn winterknoppen verspreiden.

Daarnaast moet je ook nadenken over welke vissoort je in je vijver wilt. Wil je graag een koi? Dan heb je een waterzuiveringssysteem nodig dat veel stroom kost. Wil je liever een natuurlijke vijver? Kies dan voor een goudwinde, gouderts of sarasa. Welke je ook kiest, er is één gouden regel: geen overdaad. De vuistregel is: niet meer dan 20 cm vislengte per vierkante meter wateroppervlak. Wat ook belangrijk is, is dat je de eerste maand, of eventueel maanden, je vijver best visloos laat. Geef eerst de planten en bacteriën de tijd om een natuurlijk evenwicht te vormen. Laat nadien pas enkel vissen in je vijver zwemmen.

Andere tips voor het onderhoud van je zwemvijver

Er zijn nog een aantal zaken die je kunnen helpen om je zwemvijver te onderhouden. Waar moet je nog op letten?

Het is belangrijk dat de bodem van je zwemvijver proper is. Hiermee bedoelen we dat te veel afval ervoor gaat zorgen dat de bodem gaat rotten en er kans op verzuring is waardoor het biologisch evenwicht wordt aangetast. Hierdoor kunnen je vissen sterven, maar kan er ook een algenprobleem en slechte plantengroei ontstaan. De bodem kan je schoonmaken met een vijverstofzuiger. Deze richt zich op het vuil en verstoort de rust van je vissen nauwelijks.

Daarnaast kan je ook 1/3 van je vijverwater vervangen door leidingwater. De meeste algen zitten doorgaans in de bovenste laag van het water. Dus het is makkelijk om dit deel te vervangen.

Bovendien is het ook handig om je vijver te onderhouden per seizoen, namelijk:

  • In de lente kan je eventueel nieuwe waterplanten plaatsen. Snoei en verwijder planten waar nodig. Indien het nodig is, kan je ook vijverkalk toevoegen aan het water.
  • In de zomer hou je best het waterpeil in de gaten.
  • De herfst kan je gebruiken om een net over je vijver te spannen. Dit kan helpen om dode bladeren op te vangen zodat deze het leven van je vijver niet verstoren.
  • Holle, hoge plantenstengels kan je laten staan voor als het in de winter vriest. Op die manier kunnen de rottingsgassen uit de vijver ontsnappen. Je kan ook een rubberbal in het water leggen zodat je vijver niet dicht vriest. Een gat hakken is niet zo’n goed idee, omdat het de rust kan verstoren van het leven in de vijver. Wanneer er sneeuw ligt op de vijver, kan je die best verwijderen zodat er nog steeds licht aan je vijver kan.

Er zijn een heleboel zaken die je kan doen om je vijver te onderhouden en zo te laten schitteren. We hebben heel wat opgenoemd, maar het kan zijn dat je door het bos de bomen niet meer ziet. Dus we lijsten het nog even op om je zwemvijver te onderhouden:

  • Neem zuurstofplanten in je zwemvijver
  • Ga voor een schone vijverbodem
  • Controleer de waterhardheid
  • Maak de vijverfilter proper
  • Voorkom algen
  • Haal gedurende het hele jaar door dode bladeren uit de vijver
  • Vervang je water
  • Zorg voor een goede installatie van je waterpomp
  • Voorkom woekerende waterplanten door regelmatig te knippen en te snoeien.
54321
(0 votes. Average 0 of 5)